MVO - Duurzaamheid en informatie grond- en hulpstoffen Bossche Stadsbrouwerij Jongens van De Wit
MVO-criteria
Alle door ons geproduceerde producten zijn met zorg voor mens dier en milieu geproduceerd.
VEGAN
De door ons gebrouwen, afgevulde en/of getapte bieren zijn 100% veganistisch:
Tijdens de productie wordt geen enkel product-, grond- of hulpstof gebruikt of toegevoegd van dierlijke oorsprong.
Onze bieren worden uitsluitend door onszelf geproduceerd en afgevuld.
Er worden geen dieren gebruikt in het proces van het bewerken van het land tot de distributie aan de retailers.
Milieu – Duurzaamheid
Er is geen PVC verwerkt in verpakkingen
Onze PET flessen zijn recyclebaar
Alle door ons gebrouwen producten zijn GMO vrij
Producten en of ingrediënten zijn niet behandeld met ioniserende straling
Al onze artikelen zijn vrij van AZO kleurstoffen
Onze bieren bevatten geen additieven
Onze bieren kunnen uitsluitend allergenen (gluten) bevatten uit granen/mouten
Onze bieren bevatten geen Bisfenol A (BPA)
Onze bieren en ingrediënten voor de productie van onze bieren bevatten geen nano-materialen.
Milieu – Energiegebruik
Verlichting
Alle verlichting is uitgevoerd in energiezuinige LED uitvoering.
Stoomgenerator
Voor de energievoorziening in de brouwerij maken wij gebruik van een stoomgenerator aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit waarborgt hoge energie efficiëntie en precieze verwarming tijdens het brouwproces.
De toevoerleidingen van stoomgenerator naar gebruikers in de brouwerij zijn hoogwaardig geïsoleerd en veilig afgeschermd.
Centraal koelsysteem
De gist-lagertanks zijn goed geïsoleerd en het koelleidingsysteem is extra geïsoleerd door leidingisolatie van Thermaflex en professioneel gemonteerd door de firma Isocool. In de technische ruimte van het gebouw (Greenlease certificaat) waar wij in gevestigd zijn staat een centraal koelsysteem. Dit centraal koelsysteem zorgt voor de koeling van:
- Gist-lagertanks
- Fustenkasten
- FlexBar
- Taptanks
Koolzuur
Door ons natuurlijk brouwproces ontstaat relatief weinig gebonden koolzuur in onze bieren omdat wij geen extra ‘biervreemd’ koolzuur(gas) toevoegen. Te vergelijken met authentieke Engelse ale bieren.
Doordat wij taptanksysteem met ‘liners’ (drie laags zakken: binnenste laag smaakecht, laag drukvast en laag gasdicht) gebruiken kan ook geen ‘bier vreemd’ koolzuur(gas) doordringen in het bier in de taptank. Dit is wel het geval bij gebruik van reguliere fusten tapsystemen in Nederland.
Het Pegas growler PET flessenvulsysteem dat wij gebruiken is direct aangesloten op de bierleiding uit de taptanks. Hierdoor wordt het bier tapvers afgevuld.
Het afwijkende is dat geen extra koolzuur(gas) in het bier komt waardoor het minder schuimt dan bieren afgevuld in glazen flessen. Wij Nederlanders zijn gewend geraakt aan flink schuimend bier en kennen daardoor niet meer de bieren die matig schuimen.
Qua smaak maakt het weinig verschil, extra koolzuur geeft iets andere smaak aan het bier maar de verschillen zijn minimaal het is vooral de beleving.
PET Fles
Wij hebben bewust gekozen voor een afvulsysteem geschikt voor het afvullen van PET flessen. Er zijn ruim 700 bedrijven in Nederland met een VAGP (Vergunde Accijns Goederen Plaats) en vinden dat zij de naam (bier)brouwerij aan hun bieren mogen verbinden. Van al deze ‘bierbrouwerijen’ is naar schatting de helft in staat om daadwerkelijk in eigen brouwerij bier te brouwen en daarvan zijn er naar schatting 35 – 50 in staat om de bieren zelf af te vullen in reguliere fles van glas.
Daarnaast wordt in opdracht van in Nederland gevestigde ‘brouwerijen’ een grote plas bier gebrouwen in België (bijvoorbeeld loonbrouwerij Lochristi en loonbrouwerij Anders). Nadat het in België gebrouwen bier is afgevuld in eenmalige flessen, blikken of vaten wordt het getransporteerd naar Nederland om daar verkocht te worden als ‘Nederlands speciaal bier’.
Doordat Jongens van De Wit 1 liter PET flessen gebruikt onderscheiden wij ons ook in de verpakking. Tot heden is ‘ons bier op fles’ uitsluitend te koop in ons Stadscafé-bierbrouwerij en bij onze buurman Jumbo supermarkt aan De Hofvijver in het Paleiskwartier.
Je kunt het hele brouwproces zien (bierbrouwerij is op de vide van ons Stadscafé). Vanuit de gist-lagertanks in de brouwerij wordt het bier na lagering overgepompt naar een van de zeven 1.000 liter taptanks boven de bar van het Stadscafé. Het tappen en vullen van de flessen vindt plaats direct uit de taptanks.
Flessen van glas
Om bier met kwaliteitsbehoud af te vullen in flessen van glas is een professionele afvulmachine noodzakelijk. Dit laatste vraagt nogal wat plaats voor opstelling bottellijn, aanvoer nieuwe flessen, afvoer gevulde flessen en opslag.
Omdat veel brouwerijen in Nederland zelf geen professionele flessenvuller hebben wordt hun bier in bulk (tankwagen) naar andere brouwerij of loonafvuller gereden, daar afgevuld en van etiket voorzien, ingepakt en gedistribueerd. Of ‘bierbrouwerijen’ laten hun bier bij andere brouwerij brouwen + afvullen etc.
Alleen de brouwerijen die aangesloten zijn bij de “Nederlandse Brouwers” kunnen gebruik maken van het Nederlandse kratten/flessen retour systeem (30 cl., 50 cl. en de Grolsch Beugelfles) waardoor de flessen meermalen te gebruiken zijn.
Daarnaast kun je je afvragen of het duurzaam is om eenmalige glazen flessen te vullen met bier en daarna in de glasbak te laten verdwijnen. Het maken van een glazen fles kost veel energie. Het recyclen van glas tot nieuwe bierflessen kost ook weer veel energie.
Uit de grafiek (zie hiernaast) wordt duidelijk dat de PET-fles qua footprint beter scoort dan de one-way glas. Niet per kg materiaal, maar omdat een glazen fles nou eenmaal vele malen zwaarder is per verpakking dus zeker wel.
Hoeveel het precies beter is, is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld:
- Deze studies en plaatjes gaan uit van hetzelfde volume. Bij een vergelijking van verschillende volumes zal er dus een lichte verandering qua verhouding uit komen.
- Een aantal parameters: volume van de fles, locatie van productie van de fles, vorm van aanleveren van de PET-fles (preform of niet), etc.
- Percentage gerecycled materiaal in de PET-fles.
We kunnen zeker concluderen dat qua CO2-performance de PET-fles een duurzamer alternatief is dan de one-way fles. Op het gebied van circulariteit zien we wel dat op dit moment het nog makkelijker is om glas te recyclen. De gemiddelde percentages gerecycled materiaal dat gebruikt wordt liggen bij glas nog hoger dan bij PET. Echter: de innovatie voor PET gaat snel.
Samenvatting
Eenmalige PET flessen worden deels gemaakt van gerecyclede PET en zijn in Nederland eenvoudig in te leveren om te laten recyclen. Het produceren van PET flessen kost veel minder energie dan de productie van glazen flessen.
Het gebruik van glazen flessen om eenmalig bier af te vullen lijkt milieuvriendelijker maar dat is het niet.
Zeker niet in ons geval omdat wij duurzaam bierbrouwen en afvullen zonder gesleep met bier van en naar elders, na brouwen alleen intern transport door bierleiding van lagertanks naar taptanks.
Tot ziens bij Jongens van De Wit
Hofvijver 4 | Paleiskwartier | 5223 MC | ’s-Hertogenbosch
www.jvandew.nl | info@jvandew.nl | T 073 – 30 200 14 | WA 06-12 85 79 15